A vegán szépség az a környezet és egészségtudatos lény, aki bennünk lakozik. Akiben fájdalmat és együttérzést kelt mások szenvedése, legyen az állat, vagy ember. Aki nem járul hozzá a világméretű éhezéshez, az állatok lélektelen lemészárlásához, környezete, önmaga és földlakó társai pusztításához. Aki békét akar a világban, és tudatosan tesz azért, hogy benne béke legyen. Hiszem, hogy a vegán szépség, mindenkiben ott él. Csatlakozz, hogy felébredj és megismerhesd őt!Az igazi Önmagadat...

2011. május 27., péntek

Bazsalikomos penne paradicsomszószban

Mai alkalommal egy tíz perc alatt elkészíthető egyszerű és egészséges vegán ebédet készítek.Jó étvágyat hozzá!:)


Hozzávalók (4 személyre):

-5oog penne aka tollhegytészta(durum, tojásmentes)
-kb fél kg paradicsom
-1 db közepes méretű lilahagyma
-4-5 gerezd fokhagyma
-friss bazsalikomlevél, oregánó, majoránna, só, bors, babérlevél
-olívaolaj



A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségfélénk. Több fajtája ismeretes, a törpe koraitól az őszi nagy termésű; paradicsomig. Színben, ízben is vannak különbözőek, ki-ki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelőt.
Furcsa táplálékunk a paradicsom. Akinek segít, azt egészségessé teszi, akár a legsúlyosabb önpusztító betegségekkel szemben is. Mindent megad a testnek, hogy elérje a gyógyulást, de vannak, akik bizony nem fogyaszthatnak paradicsomot, mert allergiás reakciókat is kiválthat, de szerencsére ők vannak kisebb számban.

A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését, megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk. A paradicsom nemcsak kellemes ízű de nagyon jó hatással van az egész testre.

A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. Hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi erejében.
Szintén A vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül hatékony a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közreműködik továbbá az ibolyántúli sugarak által tett rombolások gyógyításában.
Az emésztés serkentését egy olyan anyag segíti elő, ami megfőzve igencsak veszélyes a kiválasztó szervekre, mert homok vagy kő formájában lerakodik. Kevés mennyiségben azonban és nyersen szinte elengedhetetlen azok számára, akik emésztési zavarokkal küzdenek. A paradicsom is tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is. Részt vesz továbbá magában az emésztési folyamatban, a táplálék anyagcserei munkájában.
Az egyik legjobb tulajdonsága a paradicsomlének, hogy szinte a sír széléről hozza vissza a májat. Ez részben szintén A vitamin tartalmának köszönhető, vértisztító képességének és még számos hasznos anyagnak, amit tartalmaz.

Káliumtartalmának tulajdoníthatjuk, hogy a paradicsomlé tisztítja a vért, valamint a többi ásványnak, hogy a benne levő mérget is képes eltávolítani. Kitűnően együttműködik a zöldbab lével, bármely vegyi anyag szervezetből történő eltávolításában.

A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is jó hatással van a testre. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul.
Szinte hihetetlen mi mindenre gyógyír ez a zöldségféle. Azért a legfinomabb és a legegészségesebb mindig az otthon, bio körülmények között termelt paradicsom, bár a termesztése munkaigényes, de azt gondolom a fenti sorokat olvasva, megéri a fáradságot.

2011. május 17., kedd

Kezdetek I.

2011. május 5., csütörtök

Csokifondue (nyersvegán)



Kesudió:

Nagyon jó vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás. A cink elősegíti a sebek gyógyulását, befolyásolja az agyműködést, vastartalma pedig elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, enyhíti a premenstruációs fájdalmakat. A benne levő kálium szívbetegségek és magas vérnyomás ellen hatékony, magnéziumtartalma megnyugtatja a fáradt idegeket.


Zsírban és fehérjékben gazdag, telített zsírsavakban azonban szegény. Bár szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint nem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát, fogyasztása fokozott teltségérzetet is kelt.

Légmentesen lezárva, száraz helyen tároljuk. Magas olajtartalma miatt romlékonyabb a többi diófélénél, ezért az sem baj, ha hűtőben tartjuk. A dió allergizálhat, akárcsak a növény többi része (levél, olajak, kéreg stb.).Érdekesség
A kesufa terméséből a kesualmát ritkán használják fel, ám Brazíliában levét frissen vagy erjesztve isszák. Szintén a brazilok találmánya, hogy áltermésből befőttet, dzsemet, szörpöt is lehet készíteni.

A friss vagy fagyasztott kesualma leve a Dél-Amerikaiaknál legalább olyan népszerű, mint Észak-Amerikában a narancslé, de annál tízszer több C-vitamint tartalmaz.

Az esőerdők bennszülött törzsei számos betegség ellen használják a fa minden részét: az amazóniai tikuna törzs a gyümölcslevet influenza elleni orvosságként ismeri, leveléből és kérgéből pedig hasmenés ellen készítenek főzetet. A mag mérgező (külső) héjából a szurinámi törzsek féregirtó gyógyszert készítenek, Brazíliában pedig hüvelyváladékozás ellen javasolják, hüvelyzuhanyként. Leveléből tea is készül, ezt szájfekély, mandulagyulladás és torokproblémák esetén adják a betegeknek
(forrás: hazipatika.hu)

kakaó:

Az elmúlt kétezer év történelme bizonyítja a kakaó gyógyászatban való felhasználását, az ősi maja, valamint azték civilizáció idejétől kezdve majd ezt követően a középkori Európába bevezetve. A kakaónak és csokoládénak több mint 100 gyógyászati célra való használata ismert; többek között a fáradékonyság, a beteges soványság, láz, angina és szívfájdalom, anémia, légzési elégtelenség, vese- és bélbántalmak kezelése, de látszólag nem létezik olyan elfogadott tudományos adat, ami alátámasztaná hatékonyságát az említett problémák megelőzésében, illetve kezelésében. Még ma is létezik olyan bennszülött népcsoport Közép-, valamint Dél-Amerika egyes részein, amely a kakaófa különböző összetevőit használja saját gyógyszereinek elkészítéséhez.

szív-érrendszeri betegség (CVD) egy összetett probléma, mely számos eltérő érműködést érintő mechanizmust foglal magában. A betegség korai stádiumában érelmeszesedés alakul ki, mely során koleszterintartalmú plakkok rakódnak az artériák falára, amik azok fokozatos szűkülését és megszilárdulását eredményezik. Ez nem csak a vérkeringést akadályozza, de emeli a vérnyomást, továbbá vérrögök képződését vagy trombózist is okozhat. A vérrögök keletkezésük helyén is okozhatnak elzáródást, de le is szakadhatnak, és a keringési rendszer egy távolabbi részére vándorolva akadályokat képezhetnek. Ez életveszélyes lehet abban az esetben, ha a vérrög egy alapvető szervet tápláló artériát zár el, mint például a szívet, ami szívinfarktushoz; illetve az agy esetében sztrókhoz vezet.

Úgy vélik, hogy a kakaóban található flavonoidok védő hatással bírnak szív-érrendszerünk egészségére, mivel számos olyan kóros folyamatot képesek befolyásolni, amik a CVD betegségek kialakulásában játszanak szerepet. Ezek a következőek:

•Megakadályozzák az LDL koleszterin (‘rossz’ koleszterin) szabad gyökök általi oxidációját, mely első lépése az érelmeszesedés plakkjainak létrejöttében
•A kis vérsejtek- ún. vérlemezkék- felhalmozódására és vérrögképződésére való hajlamot elnyomják. Ezt gyakran aszpirinhez hasonló hatásúnak tartják.
•Szabályozzák a gyulladásos- és immunreakciókat a vérerek falában, amely a CVD betegségekben rendellenességet mutathatnak
•Szabályozzák az értónust, illetve a kis vérerek összehúzódásának mértékét, melyek magas vérnyomáshoz vezetnek
Ezen jótékony hatásaiból úgy tűnik, a kakaóban található flavonoidok számos mechanizmuson keresztül képesek hatni, melyekből néhány azonban nem antioxidánsként való viselkedésükkel köthető össze.

Egyéb előnyei

Bár a legtöbb kutatás a szív-érrendszer egészségére összpontosít, a tudósok azt is vizsgálják, hogy vajon a kakaó flavonoidjai más betegségek elleni küzdelemben is alkalmazhatóak-e, mint például a rák esetében, vagy a gyulladásos- és elégtelen immunműködéssel kapcsolatos betegségeknél. Legutóbb a hasmenés elleni lehetséges használatáról számoltak be, mivel a kakaóban található flavonoidok látszólag képesek megakadályozni a folyadék vékonybélbe történő kiválasztását.
(forrás: http://www.eufic.org/)